#2 imunitní systém - přírodní posilovače imunity
V předchozím článku o imunitě jsme si řekli, že máme dva imunitní systémy – vrozený a adaptivní, a rozebrali jsme, co všechno náš imunitní systém negativně ovlivňuje. Vrozený imunitní systém je naší první obrannou linií a cílem je tedy chtít, aby pracoval co nejefektivněji.
Proč bychom to měli chtít? Protože zdraví jsme tak, jak zdravý je náš imunitní systém. Silný imunitní systém znamená zdraví a vitalitu, protože nás chrání před infekcemi, ale také před rakovinnými buňkami.

"Onemocníme ve chvíli, kdy se imunitní systém z nějakého důvodu oslabí, kdy už svoji práci nedokáže dělat naplno."
Hlavním úkolem imunitního systému je:
- Obrana proti patogenům (viry, bakterie)
- Odstraňování poškozených a nefunkčních tkání
- Neustálá kontrola zmutovaných a rakovinných buněk
V tomto článku se dočtete, jak podpořit svůj imunitní systém. Věnovat se budeme jen přírodním sloučeninám, které jsou vědecky zdokumentované a probádané. Protože potom přesně víme, co kupujeme.
Betaglukany 1,3/1,6 z kvasinek
Ze všech přírodních sloučenin, o nichž je známo, že aktivují vrozený imunitní systém, jsou nejvíce studované a testované betaglukany 1,3/1,6 derivované z pekařských kvasinek.
Když americké ministerstvo obrany vyhodnocovalo více než 300 potenciálních posilovačů imunity, měly betaglukany 1,3/1,6 z kvasinek nejvyšší skóre ze všech. Autorem celé řady publikací a odborných studií je český imunolog Prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D.
Betaglukany 1,3/1,6 jsou komplexní molekuly vyskytující se v buněčných stěnách hub a kvasinek. Proč jsou pro nás tak důležité? Vrozený imunitní systém se naučil tyto glukany rozeznávat a reagovat na ně imunitní reakcí. Ale během své evoluce se na nich stal závislý. Poté moderní technologie sterilizovaly náš potravní řetězec i naše prostředí. Najednou nedostatek betaglukanů vyústil v oslabený imunitní systém.
Když tedy sníte betaglukan, vrozený imunitní systém si "myslí", že dorazil nepřítel a je připraven hrozbě čelit. Makrofágy a neutrofily (buňky imunitního systému) mají receptory, které specificky rozpoznávají betaglukan 1,3/1,6, protože se tato sloučenina vyskytuje v buněčných stěnách hub a kvasinek, které imunitní systém považuje za hlavní hrozbu.
Užíváním správného betaglukanového doplňku stravy je tak neutrofilům zajištěn chybějící element, který potřebují k optimalizaci svého ničivého mechanismu.
Během dvou až tří dnů betaglukany najdeme v každé části těla, protože všude jsou buňky, které ho rozeznají a reagují na něj. Následují složité biochemické procesy, kdy se spouští aktivace imunitních buněk:
- B lymfocyty reagují zvýšenou tvorbou protilátek
- Makrofágy více pohlcují cizorodé látky
- T lymfocyty produkují více bioaktivních látek
- NK buňky jsou aktivnější atd.
"Zjednodušeně lze říci, že betaglukan postaví náš imunitní systém do pozoru."
Prof. Větvička ho přirovnává k dirigentovi, který řídí symfonický orchestr (proto i onen zdánlivě nesouvisící obrázek v úvodu:).
Kvalitní betaglukany nemají žádné vedlejší účinky, nedají se předávkovat, nemají ani negativní interakce s jinými léky. Dokonce bylo prokázáno při studii na myších, že v kombinaci s antibiotiky skupina myší ošetřená betaglukany přežila nákazu antraxem. V Japonsku jsou betaglukany oficiálně schváleným lékem už od roku 1983, používají se např. při léčbě určitých typů rakoviny.
Kdo betaglukany potřebuje?
Betaglukany jsou vhodné téměř pro každého, nesmí se užívat jen u lidí po transplantaci a u těch, kteří procházejí imunosupresivní léčbou.
Betaglukany lze brát jako denní doplněk v období stresu nebo v období vyššího výskytu infekcí, při dálkových cestách, před nástupem do nemocnice, obzvlášť důležitý je u starších lidí, jejichž imunita s věkem slábne.
Brát bychom jej měli denně alespoň v minimálním množství, což je pro dospělého člověka 200 mg (samozřejmostí je přípravek vysoké čistoty od ověřeného výrobce). Pokud glukany přestanete užívat, do týdne už je v těle nemáte.
Jaký je nejdůležitější efekt užívání betaglukanů?
V případě infekčních chorob budete méně náchylní k onemocnění, pacienti s rakovinou budou mít menší vedlejší účinky chemoterapie a také chrání před negativními účinky ozařování.
Líbí se vám betaglukany? Mě fascinují více než 20 lety, přednášky prof. Větvičky jsou inspirativní, můžu jen doporučit.
Užívání není složité, informací na webu a také produktů s glukany už je hodně, možná až příliš. Studujte, zajímejte se nebo nám napište, domluvte si konzultaci. Máme vyzkoušené různé přípravky, prověřeno na rodině i známých, rády vám poradíme.
Prebiotika, probiotika, mikrobiom
Prebiotická vláknina je základní složkou naší stravy. Pro naše zdraví je stejně důležitá jako vitamíny. Je potravou pro náš mikrobiom.
O mikrobiomu a jeho vlivu na naše zdraví a psychickou pohodu píšeme v jiných článcích: xyxyxy, kde jsme shrnuly jen ty nejzásadnější poznatky, protože slovo "mikrobiom" už je hodně známé a podrobně se mu věnuje spousta odborníků. Např. doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH
Prebiotická vláknina je potravou pro probiotické bakterie, jako jsou laktobacily a bifidobakterie. Čím více probiotické vlákniny jíme, tím lépe se těmto probiotickým bakteriím daří. A jak rostou, vytlačují a ničí jiné druhy potenciálně škodlivých bakterií.
Vláknina ale z dnešní průmyslově zpracované stravy téměř vymizela. Denní doporučovaná dávka je 30 g, z výzkumů se zjistilo, že většina lidí denně přijme sotva polovinu. Takže dochází k nerovnováze ve vašem mikrobiomu a ani užívání probiotik to nezachrání.
Posun ke zdravějšímu mikrobiomu snižuje zánětlivost střev a je spojován s mnoha přínosy pro naše zdraví. Mikrobiom je hlavně velice důležitou součástí našeho vrozeného imunitního systému. Takže udržujte jakkoli svůj mikrobiom zdravý a vyvážený, odměnou vám bude zdravé tělo.
Různé probiotické bakterie žijí v různých částech našeho střeva, proto pro vyvážený mikrobiom potřebujeme prebiotickou vlákninu s různými molekulárními strukturami. Základem by samozřejmě měla být pestrá strava s množstvím různé zeleniny, a taky uvědomit si, že psylium a lněné semínko nestačí.
Pokud se budeme bavit o vhodném doplňku stravy na podporu mikrobiomu, tak ideální směs by obsahovala malá množství rychle působící vlákniny, jako je FOS (fruktooligosacharid), středně působící vlákninu jako inulin, pomalou vlákninu jako betaglukan 1,3/1,4 a velmi pomalou vlákninu – rezistentní škrob. Takto obnovíte postupně mikrobiom v celém tlustém střevě.
Více podrobněji o vlákninách a kde je najít, se dočtete zde.
Zdroje:
https://www.ukforum.cz/rubriky/alumni/7759-vetvicka-i-ke-glukanum-jsem-se-dostal-nahodou
https://www.kuzela.sk/